Egy gyerek űrrakéta megépítése

Unod, hogy bent ragadsz otthon? Szeretnél csatlakozni az intergalaktikus felfedezőkhöz, és felfedezni olyat valahol, ami teljesen eltér a világtól? Hát akkor, itt az ideje, hogy képzeleted az űrbe vigyen, és űrhajóssá váljál egy dobozból készített űrhajóval.

Rakétákat és űrsiklókat használnak arra, hogy embereket és robotokat vigyenek fel az űrbe, floridai, oroszországi és a világ más helyeiről indulva. Építsd meg saját személyes űrrepülőgépedet, robbanj ki egy kilövőállásról otthonodban, és képzeld el a bolygók, aszteroidák, földönkívüliek és még sok más világát. A végtelenbe és tovább!

Ne feledjük – a kartonba vágás bonyolult és veszélyes lehet. Kérj meg egy felnőttet, hogy segítsen vagy felügyeljen.

 

Szükséged lesz a következőkre:

 

– Nagyon nagy doboz vagy több kisebb doboz

– Ragasztószalag

– Extra karton

– Fólia vagy ezüst festék

– Filctoll vagy festék

– PVA ragasztó

– Olló

 

Egy nagyon nagy kartondobozból vagy kisebb dobozból vágj ki négy panelt a megfelelő formában. Vágj egy-egy formát a doboz mindkét oldalából, vagy használj egynél több dobozt, ha az egyik oldal nem elég nagy. Ezek alkotják majd az űrrakéta testét, te pedig szeretnél elférni benne! Helyezd el a formákat egymás mellé a padlóra úgy, hogy a magas oldalak érintkezzenek egymással. Ragaszd össze a darabokat ezeken a varratok mentén.

Állítsd függőlegesen a darabokat, és tekerd körbe úgy, hogy a nyitott élek érintkezzenek. Ragaszd össze ezt az utolsó oldalt. Hajtsd össze az összes hegyes felsőt egymás felé, és ragaszd fel a helyére. Vágj a kartonból négy egyforma formát bordákká. Mindegyiket a rakéta magasságának felével készítsd el. Fedjük le fóliával vagy fessük le ezüstre, hogy igazi rakétának tűnjön.

Ragassz egy-egy bordát a rakétatest minden sarkára, olyan magasságban, hogy a borda néhány centiméterrel a padló felett üljön. Használj ragasztószalagot a bordák mindkét oldalán, hogy biztonságosan a helyükön tartsa őket.

Kérj meg egy felnőttet, hogy segítsen vágni egy ajtót az űrhajó egyik oldalán, valamint egy fogantyút az ajtóban és egy kerek ablakot a másik három oldalsó panelen, hogy kinézhess és élvezhesd a kilátást! Azután; itt az ideje a robbantásnak!

Vágj ki egy téglalap alakú kartonlapot, és hajlítsd meg az alsó szélét. Rajzolj egy képernyőt, majd ragassz rá kartonból kivágott köröket, hogy gombokat készíts. Ragaszd fel a vezérlőpanelt a rakéta belsejébe. Díszítsd fel rakétádat holdakkal, csillagokkal és bolygókkal – vagy saját egyedi tervezéssel! Ezek után pedig jó szórakozást.