Gyerekkori könyvek, amelyek utazásra inspiráltak bennünket

Ha szeret utazni, akkor valószínűleg hallotta az idézetet: „a világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egy oldalt olvas el”. De mi tudjuk, hogy a könyvek maguk is a mi világunkká válhatnak, és valódi és képzeletbeli felfedező utakra indíthatnak bennünket.

A könyvek világnapjának megünneplésére az Egyesült Királyságban megkértünk gyermekeket, hogy osszák meg kedvenc gyerekkönyveiket. Itt vannak azok a könyvek, amelyek felkeltették kalandvágyukat, és arra ösztönözték őket, hogy többet tanuljanak a világról.

 

A dzsungel könyve, Rudyard Kipling

Gyerekkoromban a híres Disney-film, A dzsungel könyve révén ismertem meg Rudyard Kipling Maugli-történeteit, de később elolvastam az eredetit, és magával ragadott. Kipling soha nem járt India zöld szívében, ahol történetei játszódnak, de fantáziadús leírásai a párás levelek rétegeiről, a napmelegített medencékről és a majmok által ellepett ősi helyszínekről elcsábítottak. Mint Maugli emberkölyök, éreztem a hívást a vadonból, és vágytam arra, hogy testközelből lássam a könyv állatfiguráit.

Évekkel később megkaptam a lehetőséget. A Satpura Nemzeti Parkban megörültem, amikor megpillantottam egy több évszázados, szőlővel teleszórt építményt, amely Kipling elhagyott kővárosának, Cold Lairs-nek a halála volt. A közelben az aljnövényzetben lajhár medvék kóboroltak, akárcsak a „dzsungel tróger” Baloo. Az utazás vitathatatlan fénypontja a Tadoba Nemzeti Parkban volt, ahol szemtől szembe kerültem a saját Shere Khanommal: egy Maya nevű tigrissel. Olyan káprázatosan drámai pillanat volt, mintha egy jelenet a mesekönyvből vonzott volna erre a helyre.

 

Egy napkirály titkai, Emma Carroll

Sok kedvenc részem van a Napkirály titkaiból. Íme néhány közülük: Tetszik az a rész, ahol Lil tevén ült! Egyszer szeretnék tevén lovagolni, szerintem ijesztő, de elképesztő lenne.

Nagyon tetszett, ahogy 1922-ben utaztak. Londonból Luxorba vonattal, majd hajóval, vonattal és végül ismét hajóval utaztak. A luxori Winter Palace Hotel csodálatosan hangzik! Nagyon előkelő a történetben, és ez egy homokkő, nagyon pompás lépcsővel!

Egyiptom melegnek hangzik, szóval ez az a hely, amit szívesen meglátogatnék télen!

 

 

Julia Donaldson: A csiga és a bálna

A kisgyermekek gyakran vonzódnak a könyvekhez a megjelenésük (élénk színek) vagy a hangulatuk miatt (vastag gerinc, amely ütőhangszerként is használható). Csodálatos, amikor a belső tartalom iránt is érdeklődnek, és elkezdenek belépni abba a világba, amelyet a könyv életre kelt.

Fiunk, Luan egyik kulcsfontosságú könyve a Csiga és a Bálna volt, részben Julia Donaldon csillogó rímeiért és Axel Scheffler elbűvölően drámai alkotásaiért, részben pedig azért, mert elősegítette a tengeri élet iránti megszállottságot. Most már négy, Luan el tudja mondani a világ tíz legnagyobb cápáját, tudja, hogyan épül fel az orca, és minden este lefekvés előtt tényt követel egy tengeri lényről.

 

Nagy lelkesedéssel tér vissza A csiga és a bálna, valamint Donaldson bölcs és vicces könyveihez, és gyakran boldogan letelepszik a kanapéra, hogy keménykötésű könyveket lapozgasson, és időnként felkiált, hogy tisztázza, hol élnek a szardíniák vagy mit esznek a szürke bálnák.