A 12v villanymotor népszerűségének okai

Az elektromotorok nagyon elterjedtek és közkedveltek, mivel megbízhatóak, hatékonyak, emellett elérhető áron, nagy választékban kaphatóak. Sokféle villanymotor létezik különféle célokra fejlesztve, változó méretben, teljesítményben gyártva. Két alaptípusa ismert, egyrészt van az egyenáramú (DC) motor és a váltakozó áramú (AC) motor, de ritkán előfordulnak hibrid, avagy univerzális típusok is.

Az egyenáramú típus egyik népszerű terméke a 12v villanymotor. Ez megtalálható kisebb-nagyobb háztartási eszközökben, szerszámokban, továbbá ipari gépekben, járművekben, sőt akár komolyabb szerkezetekben, mint amilyen a lift vagy daru. A 12v villanymotorok felhasználása tehát széles skálán mozog, továbbá a releváns paraméterek tekintetében is számos kivitelben kapható.

Vásárlás előtt mindenképpen számba kell venni a kívánt 12v villanymotor specifikus karaktereit, hogy aztán az a lehető leghatékonyabban töltse be az adott funkciót. Ilyen tulajdonságok lehetnek például a méret, a súly, az indítónyomaték vagy maga a hajtónyomaték. Habár ezek a motortípusok jellemzően nagyméretűek és robosztusak, ezzel együtt strapabíróak is, valamint a beszerelésük is elég egyszerű.

12v villanymotor beszerzése általában olcsóbb, mint egy hasonló teljesítményű váltakozó áramú motor esetében, a fenntartási költsége azonban nagymértékben függ attól, hogy kefés vagy kefe nélküli szerkezetről van szó. Előbbi típusok ugyanis rendszerint rövidebb élettartamúak, illetve több karbantartást, ezáltal több anyagi ráfordítást igényelnek.

Mindezeken felül a 12v villanymotoroknak számos további előnye ismert. A nagy indítónyomaték és nagy teljesítmény gyors indítást és megbízható, egyenletes működést biztosít, ráadásul a fordulatszámot is széles tartományban lehet kalibrálni.