Az óvodai udvari játékok fontossága a gyerekek számára

Az óvodai játszóterek olyan helyek, ahol az óvodai udvari játékok virágozhatnak. A jó szabadtéri játszóterek elég nagyok és úgy vannak kialakítva, hogy a gyermekek játéka teljes mértékben megnyilvánuljon, ahol a gyerekek rendetlenséget okozhatnak, futhatnak, ugrálhatnak és elrejtőzhetnek, ahol kiabálhatnak, fütyülhetnek és felfedezhetik a természeti világot.

Különféle tényezők határozzák meg a kisgyermekek számára az óvodai udvari játékok minőségét a csecsemőktől a nyolcéves korig. Ezek közé tartozik a játszótér kialakítása, biztonsági kérdések, játékeszközök, akadálymentesítés és felnőtt felügyelet. Különös hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a játszótereknek ösztönözniük kell a játék minden formáját. Kritikus szükség van arra, hogy kisgyermekeinkben kialakítsuk a szabadtéri fizikai tevékenységekre való hajlamot. Az óvodai udvari játékok nem válhatnak túlságosan akadémikussá és túl tanári irányítás alá.

Két alapvető oka van annak, hogy a szabadtéri játék kritikus fontosságú a kisgyermekek számára kisgyermekkori programjainkban és óvodákban. Először is, sok fejlesztési feladatot, amelyet a gyermekeknek el kell érniük-feltárás, kockázatvállalás, finom – és bruttó motoros fejlődés, valamint hatalmas mennyiségű alapvető tudás elsajátítása – lehet a leghatékonyabban a szabadtéri az óvodai udvari játékon keresztül elsajátítani. Másodszor pedig, kultúránk elveszi a szabadtéri játékot a kisgyermekektől a túlzott tévé- és számítógéphasználat, a nem biztonságos környékek, az elfoglalt és fáradt szülők, az oktatási elszámoltathatóság, az iskolai szünetek megszüntetése és a tanulmányi normák által, amelyek egyre több fejlődési szempontból nem megfelelő oktatót tolnak kora gyermekkorunkba. Programokat találnak ki, így elveszik az időt a játéktól.