Milyen a csokigyártó foglalkozása?

Sétáltál már a cukrászdai folyosón egy üzletben, és azon tűnődtél, hogyan jönnek létre ezek a csokoládé rudak és zacskós édességek? Bár szeretnénk titokban azt hinni, hogy mindez Willy Wonka gyárának modern verziójából származik, a valóság az, hogy szorgalmas, magasan profi emberekből álló csapatok gondoskodnak arról, hogy ezek a csokoládé gyártósorok folyamatosan működjenek. Utolértük Cara Charltont, aki a Mondelēz International anyagmenedzsereként dolgozik, hogy többet megtudjunk csodálatos munkájáról!

„Jelenlegi feladatom a nyersanyagok és csomagolások ellátásának gondozása 21 európai gyárunkban, amelyek mindenféle márkát gyártanak, mint például a Cadburys, a Milka és a Toblerone. Gondoskodnunk kell arról, hogy a gyárak beszerezzék a csokoládé elkészítéséhez szükséges anyagokat. Ez magában foglalja a kakaóbabot, a mazsolát, a diót és mindent, amit hozzáadnak a csokoládéhoz – például a pattogó édességet. Mivel sok nyersanyagunknak elég hosszú utat kell megtennie, időnk nagy részét azzal töltjük, hogy megoldjuk a problémákat, ha valami a vártnál tovább tart. Például a mazsoláink Törökországból származnak, és beleakadhatnak egy durva tengeri átkelőbe, és nem akarjuk, hogy leállítsuk a termelést, amíg megvárjuk, hogy megérkezzenek, ezért meg kell találnom a megoldást – vagy meg kell szereznem a mazsolát repülőgépen vagy teherautón, vagy gyorsan találni mazsolát máshonnan.

Nincs igazán tipikus napom, mert a munkám annyira változatos, ez az egyik dolog, amit szeretek benne! Általában reggel 8 óra előtt vagyok az irodában, és mindig az e-mailjeim olvasásával kezdem. A nap folyamán találkozókat tartok a beszállítókkal, ahol áttekintjük az elmúlt hónap teljesítményét, és megbeszéljük a javítás módját. Ellenkező esetben sürgős kérdéseken fogok dolgozni, megpróbálom megérteni, mi a probléma, és különböző megoldásokat találok a megoldáshoz. Részt veszek új termékeink fejlesztésében is, a szállítókkal együttműködve annak biztosítása érdekében, hogy minden új csomagolóanyag és összetevő készen álljon a gyárban az első gyártásra.

Korábbi szerepemben új termékeken dolgoztam a kutatás-fejlesztésben, és igaz, hogy a folyamatosan kóstolt csokoládé egy idő után elveszíti újdonságát. Igen valóban! Az új csokoládé készítése is sokkal nehezebb munka, mint gondolná: minden egyes darabot kézzel kell elkészíteni, ugyanazt a folyamatot újra és újra alkalmazva, amíg jól nem sikerül. Irodánk nagyon jó, ha gyümölcsökkel lát el bennünket, és van egy helyszíni edzőtermünk, amely segít, ha szükség van az édes dolgok ellenszerére.